Att Apples telefoner är populära är ingen nyhet. I Sverige låg Iphone och IOS på topp när Kantar Sifo kartlade mobilanvändande under 2022, en trend som nu visar sig gå igen även på global skala. Enligt en sammanställning från analysfirman Counterpoint stod Apple för hela åtta av de tio mest sålda telefonerna under 2022.

data2.jpg

Allra högst upp på listan återfinns Apple Iphone 13, vilken uppges utgöra 28 procent av alla sålda Iphone-modeller under året. Det var den bäst säljande modellen i bland annat Kina, USA, Storbritannien och Tyskland, med ett hårt grepp om förstaplatsen från januari till augusti. Totalt handlar det om dubbelt så många sålda enheter ställt mot Iphone 13 Pro Max på andraplatsen.

Endast två platser går till Android-baserade telefoner, där den första som letar sig in är Samsung Galaxy A13 på fjärde plats. Det är en av bolagets enklare modeller i 2 000-kronorsklassen och den höga placeringen tillskrivs bland annat god försäljning i Latinamerika och Indien. Även tiondeplatsen går till Samsung, där med ännu enklare budgetalternativet Galaxy A03.

global.png

Värt att notera är att Samsung i andra analyser fortfarande beräknas ha större total marknadsandel än Apple, men då utslaget på ett större antal olika modeller. Det förklarar även varför modeller från tillverkare som exempelvis Xiaomi och Oppo saknas i topplistan. Ställt mot resterande har Apple ett förhållandevis begränsat antal modeller, vilket ger högre siffror vid mätningar som utgår från det.