Den handhållna datorn tillika spelkonsolen Steam Deck fyller ett år. Det är en maskin som bygger på det Linux-baserade operativsystemet Steam OS och kan ses som en vidareutveckling av Steam Machines, stationära datorer med Steam OS tänkta att bryta Microsofts monopol med Windows och samtidigt slå sig in som ett alternativ till Xbox och Playstation.

Till skillnad från Steam Machines blev Steam Deck ingen flopp, utan har mottagits väl av marknaden. En bidragande orsak till detta är betydligt bättre spelstöd genom kompatibilitetslagret Proton, men även det handhållna formatet som på senare år växt i popularitet. Trots blott ett år på nacken har det redan börjat spekulerats om en uppföljare, förhoppningar som nu grusas av Valve.

A true next-gen Deck with a significant bump in horsepower wouldn’t be for a few years. – Lawrence Yang på Valve som designat av Steam Deck

I en intervju med Rock Paper Shotgun berättar Lawrence Yang, designern bakom Steam Deck, att en ny generation med ett betydande prestandalyft ligger några år bort i tiden. Idag använder Steam Deck systemkretsen "Aerith" från AMD med fyra kärnor Zen 2 med dynamisk klockfrekvens om 2,4–3,5 GHz och åtta beräkningsenheter av arkitekturen RDNA 2 i 1,0–1,6 GHz. Detta parat med 16 GB LPDDR5-minne och SSD-enhet om 64, 256 alternativt 512 GB.

Även om Valve lämnar den interna hårdvaran orörd behöver det inte nödvändigtvis betyda att den lämnas orörd utvändigt. Speljätten har redan gjort vissa justeringar, som att byta till en mer tystgående fläkt, och estetiska samt ergonomiska förändringar går inte utesluta längre fram. Ett exempel på möjlig förändring som ligger nära till hands är densamma som hos Nintendo Switch, som lanserades på nytt med samma interna hårdvara men med en ny OLED-skärm istället för IPS.

The biggest surprise for me has been seeing how Steam Deck has changed the way people are playing their games. One thing we've learned recently is that of the people who've purchased a Steam Deck, 42% of them end up spending the majority of their Steam gaming time on Steam Deck – preferring it over their other devices.

I intervjun framgår även att användandegraden av Steam Deck är "förvånansvärt hög", enligt Valve. Av de användare som köpt en Steam Deck är det 42 procent av alla som lägger merparten av sin speltid via klienten Steam på enheten, istället för att lägga tiden vid exempelvis en stationär eller bärbar speldator.

Äger du en Steam Deck eller annan handhållen dator enligt samma koncept och vilken typ av enhet lägger du den mesta av din speltid på?