Grafikkort i Geforce-familjen finn i otaliga utföranden från partnertillverkare, men Nvidia har också egna varianter som går under Founder's Edition-flagg. Kort efter lanseringen av RTX 3000-serien bommade företaget dock igen webbutiken. För svenska spekulanter saknades alternativa försäljningskanaler fram till förra veckan, när RTX 4090 och RTX 4080 överraskande blev tillgängliga genom Proshop som partnerbutik.

Medan Geforce RTX 4000-serien i skrivande stund endast består av de vassaste modellerna är det endast en tidsfråga innan enklare grafikkort sjösätts. Nu uppmärksammar franska Cowcotland att Nvidia banar väg för detta genom att plocka bort de åldrande RTX 3000-grafikkorten i Founder's Edition-utförande från sina webbutiker, i såväl USA som Europa. Därmed är det inte bara svenska kunder som får leta efter Nvidia-signerade "Ampere"-modeller på annat håll.

Att grafikjätten gör den egna webbutiken exklusiv för senaste generationens grafikkort är ingen skräll, eftersom prestandan hos kommande som Geforce RTX 4070 lär överlappa med toppskiktet av den utgående generationen. Tilläggas bör dock att lagren av RTX 3000-modeller från andra tillverkare är stora och att prisnivåerna så sakteligen börjat dala. I de aningen lägre pris- och prestandaklasser är det också dessa kort som lär gälla i många månader framöver, eftersom Nvidia ännu inte börjat skrapa på mellansegmentet.

Enligt uppgift debuterar nämnda Geforce RTX 4070 någon gång i april, där Twitter-användaren "hongxing2020" (via Videocardz) menar att datumet är den 13 april. Att åtminstone månaden stämmer är sannolikt och ett möjligt tillfälle för avtäckande är tisdagen den 21 mars, när Nvidia kliver upp på scenen vid grafikkonferensen GTC. Få detaljer är kända om grafikkortet, men det talas om 5 888 CUDA-kärnor och 12 GB GDDR6X-minne, samt en prislapp som smyger ned under 10 000-kronorsstrecket.

Läs testerna av Geforce RTX 4000-familjen: