Mobilkameror blir mer kraftfulla och kompetenta för varje år, men i vissa fall kan bildresultatet vara mer påhittat än äkta. Algoritmer används för att förbättra bildresultat och i vissa fall kan delar av bilder ersättas med texturer. I marknadsföring av Samsungs nya S23-serie visas telefonens kompetens för att plåta månen, men i ett test av Reddit-användare visar det sig att resultatet inte är äkta.

Reddit-användaren Ibreakphotos testade förbättrade Space zoom-funktionen på S23 Ultra för att undersöka hur omfattande förbättringarna algoritmen bakar in i bilden. Användaren tog en bild på månen med telefonen utan någon form av bildförbättring, vilket gav en suddig bild på månen. Därefter fördes bilden över till en dator och användaren justerade bilden ytterligare för att få detaljer och tog en ny bild på skärmen med bildförbättringsfunktionen aktiverad, vilket resulterade i en förhållandevis skarp bild på månen.

måne.jpeg

Samsung hävdar att kameraapplikationen använder sig utav AI-baserad uppskalningsteknik för att förbättra månbilder. Bildresultatet på månbilderna i testet visar dock att det inte skett någon förbättring då det inte finns några detaljer i grundbilden, utan detaljerna skapas från tomma intet. Eller detaljerna har återskapats baserat på andra bilder tagna på månen som i använts för att bygga korrekt textur på månbilden.

Det är inte första gången Samsung blivit påkomna med att fuska med månbilder. I samband med lanseringen av S21 Ultra uppmärksammades det att kameran tog lite väl bra bilder på månen, men Samsung hävdade att det helt enkelt var uppskalaren som gjorde sitt jobb. Med det senaste testandet av kameran i S23 verkar det dock mer än bara förfinande av grundbilden.

Vad är på riktigt egentligen?