Intresset för virtuell verklighet (VR) verkar vara på nedgång enligt en ny rapport från IDC. Leveranssiffror från 2022 visar en minskning för VR-segmentet. Enligt rapporten minskade leveranserna av VR- och AR-enheter med 20,9 procent under 2022 jämfört med året innan. Totalt levererades 8,8 miljoner headset. IDC påpekar att tappet inte är överraskande med tanke på faktorer som begränsad tillgång, världsekonomin samt att VR-headset fortfarande inte har nått en bredare publik.

När det gäller marknadsandelar är det fortfarande Meta som levererar flest VR-headset och stod för 80 procent av leveranserna. Detta följdes av Pico-tillverkarna Bytedance som plockade 10 procent av marknaden. IDC noterar också en ordentlig ökning för mixed reality-headset, det vill säga headset som erbjuder både VR- och AR-funktionalitet, med nya tillskott som Meta Quest Pro och HTC XE Elite.

Det går att spekulera om anledningarna till nedgången, men oavsett verkar marknaden för VR- och AR-headset vara mättad. Det återstår att se om ett större intresse för VR kan skapas genom förbättringar av headsetens funktionalitet, hårdvaran eller genom lanseringen av en hejdundrande mjukvara.

Hur ser ditt VR-intresse ut?