När teknikbranschen rivstartade 2023 med CES i Las Vegas lades stort fokus på nyheter för bärbara datorer. SweClockers testlabb har redan gästats av en släpbar värsting som kombinerar Intels Core 13000-serie och Nvidias Geforce RTX 4000-modeller för portabelt format. Under CES avtäckte även AMD Ryzen för bärbara, men bolaget håller liv i traditionen där det dröjer innan processorerna tar plats i faktiska produkter.

Under förra veckan sjösatte dock AMD Ryzen 7045-serien "Dragon Range", som är ordinarie Ryzen 7000-serien anpassad för bärbara. Därmed handlar det om upp till 16 kärnor med hög prestanda och effektuttag, med siktet inställt på biffigare datorer. Ryzen 7040 "Phoenix Point" är istället en Zen 4-baserad familj framtagen för tunnare system, men nu meddelar AMD att lanseringen av dessa flyttas från mars till april.

To align with platform readiness and ensure the best possible user experience, we now expect our OEM partners to launch the first notebooks powered by Ryzen 7040HS Series processors in April. – AMD

I ett utskick som Anandtech tagit del av, menar AMD att förseningen beror på att de vill säkerställa så att plattformen är redo och kan "ge bästa möjliga användarupplevelse". Det är okänt vilka detaljer som filas på, men med "Phoenix Point" följer en hel del nyheter. Bland annat syns resultat från köpet av FPGA-företaget Xilinx, eftersom Ryzen 7040-modellerna får inbakad hårdvara anpassad för maskininlärning och artificiell intelligens. Detta förekommer i många systemkretsar för telefoner och Apples Mac-datorer, men innebär premiär i x86-system.

AMD-Ryzen-7000-laptop-8.webp
AMD-Ryzen-7000-laptop-10.webp
AMD-Ryzen-7000-laptop-3.jpg

Vidare är Ryzen 7040 först ut med en integrerad grafikdel enligt RDNA 3-arkitekturen, som sträcker sig upp till tolv beräkningsenheter och sannolikt är tillräckligt för att driva enklare spel. Grafikdelen sällskapar upp till 8 kärnor och 16 trådar och hela processorn är tillverkad som en monolitisk krets. Närmare bestämt handlar det om TSMC:s 4-nanometersteknik, som ska vara en bidragande faktor till AMD:s påstående om batteritid på över 30 timmar vid lättare användning.

AMD förtydligar inte när i april Ryzen 7040 tar plats i bärbara datorer, och inte heller hur stort startfältet blir. Enligt företaget väntar dock fler än 250 färska Ryzen-bestyckade datorer under helåret 2023.