På senare år har vanliga mekaniska hårddiskar till stor del fasats ut och både bärbara och stationära datorer är i allt större grad primärt utrustade med SSD-enheter. Med det sagt finns de fortfarande kvar, inte minst i lagringslösningar som NAS-enheter och liknande, där det är minst lika viktigt att de presterar väl och inte minst pålitligt över tid.

I jakten på vilka tillverkare som tillhandahåller de mest hållbara modellerna har säkerhetsbolaget Secure Data Recovery (via Techspot), som annars arbetar med dataräddning, analyserat 2 007 trasiga hårddiskar. Det rör sig om flera olika modeller, med kapacitet från 40 GB upp till 10 TB, från från de sex tillverkarna Western Digital, Seagate, Hitachi, Toshiba, Samsung och Maxtor.

tabell.png

Alla hårddiskar samlades in under 2022 och exkluderar bland annat sådana som gått sönder till följd av exempelvis användarfel, fuktskador och tappskador. I testet noteras antal timmar i drift och pending sector count, det värde som indikerar hur många sektorer vars kvalitet inte kan garanteras. I snitt över alla tillverkare och modeller låg det antalet på 1 548, men främst en tillverkare stod ut med lägre resultat än de övriga. På sista plats kom Hitachi, med ett snitt på 3 348 flaggade sektorer i kombination med lägsta snittiden i drift.

Toppenresultat uteblir även för Seagate som trots lite högre snitt på 23 298 timmar landar nära botten med 2 671 flaggade sektorer. Mer imponerande resultat skådas hos Maxtor, Western Digital och Toshiba, där sistnämnda når förhållandevis höga 34 799 drifttimmar, motsvarande nästan fyra år.

Den totala sammanställningen tar dock inte hänsyn till specifika modeller eller när de är tillverkade. Secure Data Recovery riktade i en närmare analys in sig på specifikt Western Digital och Seagate, som dels är bland de två största tillverkarna, dels utgjorde störst del av de hårddiskar de samlat in.

Där fann de bland annat att de fem bästa modellerna med flest drifttimmar och minst antal flaggade sektorer var tillverkade innan år 2015, medan motsvarande sämsta var tillverkade senare. Att nya hårddiskar håller sämre än gamla tillskriver de att nya tillverkningstekniker med fokus på att rymma högre kapacitet i mindre format ökar risken för fysiskt slitage, eftersom utrymme och felmarginal mellan rörliga delar kraftigt minskar.

Läs mer om hårddiskar: