Vid lanseringen av Geforce RTX 4000-serien lämnade Nvidia gammalt tjafs som 8-pin strömkontakt bakom sig och klev helhjärtat in i framtiden och övergången till 12VHPWR-kontakten var ett faktum.

Lite grann i alla fall, för med lanseringen av Geforce RTX 4070 precis runt knuten återgår den kommande modellen till 8-pin strömkontakt. Uppgiftslämnare från grafikkortstillverkare rapporterar till Igorslab att flertalet av de nya RTX 4070-modellerna hoppar över den nya strömkontakten i förmån för den äldre standaren. Framförallt uppges det röra sig om en återgång till den äldre kontakten för de modeller som har en total strömbudget på 200 W. För de mer påkostade modeller som bestyckas med strömbudget på upp till 225 W förväntas dock att 12VHPWR är det kontaktdon som gäller.

RTX4080Noctua-7.jpg

12VHPWR-kontakten på Asus RTX 4080 Noctua

Igor rapporterar vidare att liknande tilltag är att vänta på de förväntade modellerna RTX 4060 Ti samt RTX 4060 fast där med implementation på samtliga modeller som saluförs. När de båda kommande mellanklass-modellerna dyker upp är dock fortfarande oklart. Om uppgifterna stämmer blir alltså RTX 4070 i Founders Edtion-skrud den sista modellen i RTX 4000-serien som Nvidia bestyckar med den nyare 12VHPWR-kontakten så till vida bolaget inte väljer att gå vidare med den beryktade modellen The Beast som uppges bestyckas med två strömkontakter.

Vad det hela resulterar i och hur RTX 4070 till slut kommer att se ut återstår att se, men fram tills dess får vi helt enkelt vara tålmodiga och vänta.