I årtionden har terrorister och anti-terrorister växlat granater och skottsalvor i FPS-klassikern Counter-Strike (CS), där den senaste utgåvan har suffixet "Global Offensive". Genom kontinuerliga uppdateringar från utvecklaren Valve är det över 10 år gamla spelet nu större än någonsin – både bland e-sportare och glada amatörer.

Counter-Strike: Global Offensive bygger dock på gammal grund, varför det länge tisslats och tasslats om en uppdaterad variant med Valves uppdaterade Source 2-motor. Med en serie inlägg på Twitter bekräftar nu utvecklaren att så blir fallet och att uppgraderingen sker med ett helt nytt spel: Counter-Strike 2, som släpps under sommaren 2023. Det blir en gratis uppgradering till de med Counter-Strike: Global Offensive, som i sin tur är gratis på Steam sedan några år tillbaka.

På Twitter fokuserar Valve på tre områden som fräschas upp, där vassare grafik, animationer och ljud är detaljer som belyses genom spelets webbsida. Rökgranater är ett viktigt verktyg för både anfallare och försvarare, men i nuvarande utförande är röken aningen lynnig. Med Counter-Strike 2 ska röken bli ett 3D-objekt som alla spelare ser på samma vis, men som också kan påverkas av ljus och tryckvågor från handgranater.

I snabba flerspelartitlar är det ibland millisekunder som avgör vem som går segrande ur en duell. Med Counter-Strike: Global Offensive rullar de officiella spelservrarna med 64 uppdateringar per sekund (64 tick), medan tredjepartsplattformar och proffs använder 128 tick för mer exakt spelande. Med Source 2-motorn tillkommer en funktion som kallas sub-tick updates, som ska fånga händelser mellan de diskreta tidpunkterna och rapportera dessa till servern.

Därtill berättar Valve om banor, som är något av ett signum för Counter-Strike-familjen. Med Source 2 tillkommer nya verktyg för mer realistiska texturer, ljus och reflektioner, som ger de klassiska banorna ett ansiktslyft. Utvecklaren lyfter fram de tre nivåer som banorna omdanas på: "Touchstones" är banor som Mirage, Train och Dust 2, som endast ser visuella lyft. Större förändringar syns på "Upgrades"-märkta banor som Overpass, Baggage, Ancient och Nuke, där Source 2-motorns verktyg för realistiska texturer, reflektioner och ljus används. "Overhauls" är banor som byggs upp från grunden. Overpass och Italy visas i Valves video.

skins.png

Det är i skrivande stund oklart exakt när Counter-Strike 2 dyker upp och hur det mottas av proffsscenen och den stora spelarskaran. Klart är i alla fall att de skins som finns i Counter-Strike: Global Offensive följer med till det nya spelet. Valve skriver avslutningsvis att vissa spelare kommer att få tillgång till tidigt test av spelat framöver, ett urval som bland annat sker baserat på speltid.

Är uppgraderat CS något som lockar dig att hoppa in på servrarna till sommaren, eller har du kanske aldrig lämnat?