Medarbetarna på välkända Linustechtips fick under torsdagen en dålig start på dagen då huvudkanalen, samt syskonkanalerna Techlink och Techquickie, hade kapats. Initialt byttes namnen på kanalerna till Tesla och Elon Musk och liveströmmar började rulla där Musk pratade om kryptovalutor. Detta följdes av komplett nedstängning av kanalerna på grund av brott mot användarreglerna på Youtube.

Linustechtips hackas – gör reklam för kryptovaluta

Nu har Linus och gänget släppt en videouppdatering där Linus sammanfattar händelserna, hur han och hans medarbetare jobbade mot kapningen och vilka som bär ansvaret. Vad som möjliggjorde kapningen var en elakartad PDF-fil som öppnats av en medarbetare på företaget då den påstods bestå av information om potentiellt samarbete. Filen i fråga var dock skadlig programvara som plockade session tokens från enheten filen öppnades på, vilket gav skurkarna tillgång till Linus Youtube-kanaler.

När det kommer till ansvar för händelserna pekas inget finger på någon specifik person eller organisation och inga reprimander kommer ges. I stället tar Linus ansvar för situationen och trycker på vikten att sätta säkerhetsrutiner inom företaget, så inte liknande händelser sker i framtiden. Ansvaret läggs dock på Google som, trots sin effektivitet i detta fallet, bör se över sina verktyg för att liknande händelser inte ska kunna ske i framtiden.

Huruvida Google och Youtube kommer ändra hur session tokens fungerar i framtiden återstår att se, men med uppsvinget av hackade Youtube-kanaler bör någon ändring ske omgående.