Amazon öppnade sin butik i Sverige mot slutet av oktober 2020, och till en början var dess inträde på den svenska marknaden skakigt. Sedan dess har företaget haft tillräckligt med tid att etablera sig, och det har lagts till erbjudanden som Prime-medlemskap och leverans samma dag. Nyligen öppnade även Amazon Renewed i Sverige, som säljer begagnade produkter.

Amazons ansträngningar har gett goda resultat eftersom butiken nu rapporterar en omsättning på 1,96 miljarder kronor för 2022 i Sverige. Det kan jämföras med 1,52 miljarder kronor år 2021, vilket ger en tillväxt på 29 procent. Dessutom ökar företagets rörelseresultat med hela 140 procent, från 7,38 miljoner kronor år 2021 till 17,7 miljoner kronor år 2022.

Med en betydande tillväxt i Sverige blir Amazon större och större i landet och en allt viktigare konkurrent bland svenska återförsäljare. Företagets omsättning kan nu jämföras med spelare som Webhallen och Inet. Samtidigt är det värt att påpeka att Amazon har ett brett sortiment med många produktkategorier utöver datorer och kringutrustning.

Oavsett om det anses vara positivt eller negativt är Amazon här för att stanna, och det återstår att se om företaget kan fortsätta att växa. En möjlighet är att butiken inom några år blir en av de viktigaste spelarna i Sverige.

Handlar du ofta på Amazon?