Under 1950- och 1960-talet bubblade amerikanska Silicon Valley av nya uppfinningar, där Fairchild Semiconductor var ett av de företag som bröt ny mark i halvledarvärlden. I centrum för den amerikanska framgångssagan stod bland andra Robert Noyce, med den integrerade kretsen som en tung post på meritlistan. En annan branschlegendar i företagets innersta krets var Gordon Moore, som tillsammans med Noyce lämnade Fairchild Semiconductor för att år 1968 grunda NM Electronics – ett namn som kort därefter ändrades till Intel.

I mer än ett halvt sekel har Intel varit drivande i att ta fram den teknik och produkter som ligger till grund för stora delar av det moderna samhället, där mikroprocessorer som Intel 4004 och Intel 8086 är eviga milstolpar. Nu mister hårdvaruvärlden en nyckelperson, eftersom medgrundaren Gordon Moore nu har gått ur tiden.

200250973.jpg

Moore och Noyce annonserar startskottet för Intel. Bildkälla: Intel

a1131465-gordon-moore-1968-portrait-rwd.jpg.rendition.intel.web.1920.1080.jpg

Gordon Moore år 1968 Bildkälla: Intel

Vid sidan av Intel-grundandet är Moore kanske mest känd för den tumregel som delar hans namn, nämligen Moores lag. Begreppet myntades år 1965 och är en förutsägelse om att antalet transistorer i integrerade kretsar dubbleras vartannat år, en spådom som hittills stämt överens med verkligheten. Med utvecklingskostnader och fysikens lagar som en begränsande faktor är dock vissa företagsledare tydliga med att konceptet är passé, medan andra vidhåller att det fortfarande gäller.

Det går däremot inte att debattera om att Moores lag har varit en skrämmande korrekt beskrivning av halvledarbranschen i över 50 år, inte heller att Gordon Moore gjort enorma avtryck i samma bransch. Moore blev en mer perifer person hos Intel under 1990-talet och satsade därefter stort på filantropiska projekt inom forskning och utbildning.

Gordon Moore defined the technology industry through his insight and vision. He was instrumental in revealing the power of transistors, and inspired technologists and entrepreneurs across the decades. We at Intel remain inspired by Moore’s Law and intend to pursue it until the periodic table is exhausted. Gordon’s vision lives on as our true north as we use the power of technology to improve the lives of every person on Earth. My career and much of my life took shape within the possibilities fueled by Gordon’s leadership at the helm of Intel, and I am humbled by the honor and responsibility to carry his legacy forward. – Pat Gelsinger

I en kommentar på Intels webbplats belyser företagets nuvarande VD, Pat Gelsinger, Moores betydelse för Intel och teknikutvecklingen. Gelsinger slår fast att de har som vision att fortsätta följa Moores lag till det att det inte finns fler grundämnen som kan möjliggöra det.

Gordon Moore blev 94 år gammal.