Oneplus dök upp på mobilscenen för nästan tio år sedan. Det var en release omlindad i hype, då endast personer med inbjudan fick köpa den mytomspunna Oneplus One. Detta följdes av nya "flaggskeppsdödare" som har lanserats varje år sedan starten. Framtiden ser inte lika ljus ut, då företaget påstås lämna den europeiska marknaden i sviterna av en patenttvist med Nokia.

Patentdispyten handlar om att Oneplus, samt syskonföretaget Oppo, har använt 4G-teknik från Nokia, men att företagen inte lyckats komma överens om framtida samarbete. Tidigare har Oneplus, via Oppo, betalat licenskostnader till Nokia, men när nytt kontrakt skulle skrivas ansåg Oppo att licenskostnaden till Nokia blivit för hög. Enligt uppgift handlar det om 2,5 euro per såld telefon.

Dispyten har gått vidare till domstol i Tyskland, vilket har lett till säljstopp av företagens telefoner i landet. Oneplus och Oppo överklagade beslutet, men överklagan har nekats och mobiltelefoner har nu försvunnit från företagens tyska webbutiker. Annan teknik säljs fortfarande via butikerna.

Tyskland är inte det enda landet där Nokia har stämt Oneplus och Oppo, utan även i Sverige, Finland, Frankrike, Spanien, Nederländerna och Storbritannien. Om domstolarna i länderna går i samma linje som i Tyskland ser framtiden inte speciellt ljus ut för Oneplus. Dock kan företaget välja att gå en annan väg när det kommer till 4G-teknik i mobilerna för att kringgå licenskostnaden.

I ett uttalande som delats i samband med att nyheten om utresan från Tyskland börjat spridas berättar både Oneplus och Oppo att läget är under kontroll. Båda företagen är välmående på den europeiska marknaden och att framtida satsningar i området kommer att gå av stapeln som planerat.

Oneplus will not exit from Europe and the UK and maintains stable operations in local markets. Oneplus will continue to invest in Europe and provide more innovative product and solutions for its users.

Om detta är början på slutet för Oneplus och Oppo i Europa återstår att se. Företagens uttalanden pekar på att allt är guld och gröna skogar, men sett till Oneplus har populariteten sjunkit ordentligt på sistone. Detta i kombination med patenttvisten kan leda till att företaget inte har något annat val än att lämna den europeiska marknaden. Tills dess får fans av företagens telefoner fortfarande avnjuta nya enheter precis som tidigare.

Skulle du sakna Oneplus om företaget lämnade Sverige?