Microsoft fortsätter försöka modernisera Windows-plattformen, med varierat resultat. Tidigare satsade mjukvarujätten på Core OS där planen var att ta fram en modulär universallösning för att snabbt kunna uppdatera de delar av operativsystemet som behövde uppdateras. För PC blev det aldrig någon succé, även om det fanns planer med Windows 10X vars gränssnitt fick leva vidare i Windows 11.

Windows Central rapporterar att företaget nu tagit nya tag kring moderniseringen med det kommande Core PC. Det hela grundar sig kring en modulär och justerbar variant av Windows som kan anpassas beroende på hårdvara, ungefär som Chrome OS.

Till skillnad från det nuvarande Windows som måste installeras på en partition kan Core PC-baserade operativsystemet installeras på flera. Detta möjliggör bland annat mer frekventa uppdateringar av operativsystemets funktioner samt att det försvårar skadlig mjukvara att sprida sig.

Enligt Windows Centrals källor ska företaget bland annat ha en Core PC-version av Windows som storleksmässigt kan konkurrera med Googles lätta operativsystem. Denna version ska vara funktionsmässigt nerskalad och endast kunna köra Edge, webbapplikationer, Android-applikationer och Office-mjukvara. Den ska kunna köras på lågpresterande datorer, samtidigt som operativsystemet är 75 procent mindre än Windows 11 SE, vilket är Microsofts nuvarande operativsystem för utbildningssektorn.

Det är fortfarande oklart när Microsoft kommer släppa Windows 12 eller vad det nya operativsystemet kommer att heta. Tidigare indikationer pekar dock på att det kommer att lanseras under 2024.