Efter att ha brottats en längre tid med att få ut något nytt på serversidan har Intel nyligen återvänt med årets lansering av Xeon Scalable och arkitekturen "Sapphire Rapids". Med upp till 60 kärnor tar de upp kampen med AMD:s Epyc-familj. På den röda sidan hotar dock både Epyc "Genoa" och "Bergamo" med 96 respektive 128 kärnor Zen 4 göra återkomsten kortlivad.

Under gårdagen höll Intel evenemang för investerare och passade då även på att presentera nästa steg i utvecklingen – arkitekturen "Sierra Forest" och en ny serie Xeon-processorer. Till skillnad från senaste upplagan, där bara prestandakärnor används, gör Intel här tvärt om. Med "Sierra Forest" är det bara energieffektiva kärnor som gäller och totalt ska processorerna kunna husera upp till 144 stycken samtidigt.

intel sierra.jpg

Tillverkning sker på Intel 3 och optimeras särskilt för molnet, mycket likt konkurrerande Epyc "Bergamo", där även AMD satsar på att skräddarsy för datacenter som verkar "i molnet". Lansering är planerad till tidigt år 2024 och enligt Intel är de första exemplaren redan på väg ut för test hos utvalda partner.

roadmapintel.webp

Innan dess blir det dock en renodlad uppföljare och Intel upprepar att femte generationens Xeon Scalable "Emerald Rapids" ska lanseras redan i slutet av året. Det betyder i praktiken en tidigareläggning och är en del av Intels plan att på lång sikt återta en branschledande position på servermarknaden. Huruvida det räcker för att komma ikapp AMD:s framgångar återstår att se.

Läs mer om processorer: