Att snabbt leta på information online är numera en självklarhet i vardagen. Att information på nätet faktiskt stämmer är däremot inte lika självklart och ställer krav på att användare själva är källkritiska när de bläddrar bland resultaten. Under 2021 lanserade Google därför "Om resultatet", som skulle underlätta källkritik för användare. Nu får funktionen ett ansiktslyft med nya funktioner och fler översättningar.

Google ger "Om resultatet" stöd för samtliga språk som företagets sökmotor erbjuds i, däribland svenska. Funktionen berättar mer om källan bakom information, med urklipp från Wikipedia. Utöver det motiverar den varför Google väljer att visa just det resultatet som svar vid sökningar. Funktionen kan nås genom att klicka på de tre punkterna vid varje sökresultat.

Google About This Result.png

Google presenterar även "Perspektiv", och som namnet skvallrar om ska funktionen visa sökfrågan ur flera olika perspektiv. Detta kan exempelvis innefatta relevanta artiklar och åsikter från både experter och andra individer som bedöms vara relevanta för sökfrågan. Google använder Oscarsgalan som ett exempel, där funktionen visar en blandning av artiklar och Twitter-inlägg. Exakt hur Google bedömer vad som är relevant är inte riktigt lika tydligt, även om sökjätten betonar att de lägger stor vikt vid att leverera "officiell och trovärdig" information.

Utrullningen av "Om resultatet" på svenska pågår i nuläget, och funktionen ska nå samtliga användare inom kort. Funktionen "Perspektiv" ska snart lanseras i USA, men när en svensk variant kan väntas är inte känt.