För att underlätta kommunikation mellan personer på månen och jorden och fjärrstyra fordon kommer Nokia, tillsammans med NASA och Spacex, förse månen med 4G-nätverk. Nokia har tagit fram 4G-utrustning som i år ska skickas upp till månen via Spacex. Utrustningen är speciellt framtagen för att överleva i månens aningen karga miljö.

Nätverket kommer att tillhandahålla kritisk kommunikationsmöjlighet för många olika applikationer, inklusive viktiga kommando- och kontrollfunktioner, fjärrstyrning av månrover, navigation i realtid och strömning av högupplöst video. Dessa applikationer är alla avgörande för långvarigt mänskligt närvaro på månens yta. – Nokia

Nätverket ska drivas av en basstation placerad i månlandaren Nova-C från Intuitive Machines, ackompanjerad av en solcellsdriven strövare som kopplas upp till basstationen. Nokia och gänget planerar att landa månlandaren vid Shackleton-kratern nära månens sydpol, vilket valts för ett högt antal soltimmar för att driva utrustningen.

Projektet med att bygga ut 4G-nätverket till månen har varit igång sedan 2020 och är en del av NASA:s Artemis-program, vars mål är att skicka första människorna sedan 1972 till månen. Med Nokias utrustning på plats väntas det inte bara underlätta för kommunikation, utan även underlätta sökande och grävande av is vid månens nord- och sydpol, något som kräver robust infrastruktur.

Kommer månen få bättre mobiltäckning än Abisko?