Sedan långt tillbaka har det talats om att antingen Elgiganten eller Mediamarkt till slut kommer behöva kasta in handduken i Sverige, och i februari blev det klart att det blev den senare. Mediamarkt har dock inte stängt portarna, utan in klev den norska elektronikkedjan Power som ämnade köpa återförsäljaren med tillhörande butiker.

Stora förvärv sker inte utan vidare och affären har granskats av svenska Konkurrensverket, som nu ger Power grönt ljus att ta över Mediamarkt. I och med detta tar Power över 100 procent av aktierna för Mediamarkts svenska dotterbolag, medan det tyska moderbolaget Mediamarkt Saturn intar rollen som delägare av Power Sweden med en andel om 20 procent.

Power bedriver sedan 2017 näthandel i Sverige och ska enligt Dagens Industri under samma år ha gjort ett försök att köpa Mediamarkt. När de sex år senare fått sin vilja igenom är endast detaljer om aktieinnehav känt och Power Swedens köpeskilling är höljd i dunkel.

Även om Mediamarkts svenska verksamhet på pappret tas över under sensommaren, är planerna för när varuhusen öppnar i Powers regi ännu inte klara.

I samband med Konkurrensverkets beslut meddelar Power att de tar över Mediamarkt Saturns svenska verksamhet först under sensommaren och att det inte finns några satta planer för när de öppnar under Powers flagg. Mediamarkt har idag 29 butiker med 1 300 anställda utspridda över Sverige. Efter att affären är avslutad bedriver Power då sammanlagt 269 butiker i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Svenska återförsäljare räds inte Mediamarkts ersättare