På kort tid har minnespriser för såväl DDR4 och DDR5 som SSD-lagring sjunkit som en sten och är på rekordlåga nivåer. Nyligen rapporterade experterna på analysfirman Trendforce att de inte såg några tecken på ett slut för de fallande priserna, vilket till stor del tillskrevs att Samsung gick emot industrin och inte skruvade ned produktionstakten.

Den taiwanesiska branschtidningen Digitimes rapporterar att spotpriserna på DRAM, som används för bland annat DDR4 och DDR5, slutat sjunka mycket tidigare än väntat. Trendbrottet tros komma som direkt följd av att Samsung gjort helt om och flaggat för att de sänker produktionen med "meningsfulla nivåer", detta efter att vinsten för första kvartalet 2023 sjönk med 96 procent jämfört med samma period 2022. Samsung ska även ha informerat distributörer att de slutar sälja DRAM under marknadspris.

Samsungs besked kom blott en vecka efter publiceringen av Trendforce rapport och har således inte haft någon inverkan på minnesmarknadens tillgång och efterfrågan. Att det ändå sker en omedelbar reaktion kan sannolikt tillskrivas den starka signal som skickas när Samsung för första gången sedan 1996 officiellt går ut med att de kapar i produktionstakten på minneskretsar.

I drygt ett kvarts sekel har Samsung vid tidigare ekonomiska nedgångar hållit uppe sin tillverkning, i syfte att växa på bekostnad av sina konkurrenter. Det tydligaste exemplet är under finanskrisen 2008 då bolagets globala marknadsandel under en längre period uppgick till hela 50 procent, samtidigt som bolagets strategi bidrog till att slå ut Elpida Memory och Qimonda.

Det är inte känt hur stora lager av DRAM- och NAND-kretsar Samsung sitter på, men lagren hos deras största konkurrenter SK Hynix och Micron ska enligt uppgift motsvara 150 dagars försäljning. För att få bukt med detta och bromsa prisfallet har duon sedan länge kapat i produktionen, men då Samsung trotsigt hållit uppe sin tillverkning och pressat priserna har det inte gett önskad effekt.

Medan beskedet ger industrin hopp om en prisuppgång gör rapporten gällande att den avstannade nedgången kan bli kortvarig. Källor hos tillverkare av minnesmoduler tror nämligen inte att marknadens efterfrågan är tillräcklig för att i närtid få ned Samsungs, SK Hynix och Microns lagernivåer. Med andra ord kommer det på överskådlig tid fortsätta vara guldläge för den som är på jakt efter mer DDR4, DDR5 och SSD-lagring.