ARM kan komma att konkurrera med sina egna kunder, rapporterar Financial Times. Den brittiska firmans kretsdesigner används av företag som Apple, Qualcomm, Samsung, Broadcom och Mediatek, med kretsar som används i allt från små inbyggda system till mobiltelefoner, bilar och superdatorer.

Men under alla år som ARM mer eller mindre har erövrat världen har företaget aldrig släppt några egna kretsar, varken producerade på egen hand eller med någon tillverkarpartner. Det är på den fronten företaget nu går en ny väg.

ARM ska utveckla en egen krets tillsammans med en tillverkarpartner. Vem det blir, eller om något avtal alls har slutits, avslöjas inte. Företaget har tidigare tillverkat referenskretsar med både Samsung och TSMC i syfte att bland annat demonstrera tekniker i nya Cortex-kärnor.

Anonyma källor i branschen säger till Financial Times att den nya kretsen som nu är under utveckling är betydligt mer ambitiös än så, med en mycket större utvecklingsgrupp. Målet ska vara att ta fram prototyper ämnade för mobiltelefoner, laptops och annan elektronik. Utvecklingen leds av Kevork Kechichian som tidigare har lett utvecklingen av Qualcomms Snapdragon-kretsar.

Om företaget går så långt som att börja sälja kretsar direkt till tillverkare skulle det innebära slutet för företagets position som ”kretsindustrins Schweiz”, skriver tidningen. Brady Wang, analytiker på Counterpoint Research, säger att det kommer ta ARM flera år att nå fram till konkurrenskraftiga kretsar, men att ambitionen inte är så konstig:

Google ville demonstrera världens bästa Android-telefoner och byggde Pixel. Microsoft tyckte att det var bäst på Windows och byggde Surface. Så det är naturligt om ARM tror sig kunna bygga de bästa ARM-baserade kretsarna.