År 2019 ingick Samsung ett samarbete med AMD om att integrera det sistnämnda bolagets grafikteknik i systemkretsfamiljen Exynos. Tre år senare mynnade samarbetet ut i kretsen Exynos 2200 som tog plats i mobiltelefonerna i Galaxy S22-serien, där grafikkretsen Xclipse 920 baserades kring AMD:s arkitektur RDNA 2.

Enligt källor till Digitimes är nu rivalen Nvidia på väg att ingå ett liknande samarbete med den taiwanesiska systemkretsmakaren Mediatek. Uppgifterna gör gällande att Mediateks framtida flaggskeppskrets för mobiltelefoner bestyckas med en grafikdel signerad Nvidia, där denna då ersätter den Mali- eller PowerVR-baserade lösningen som tidigare använts i bolagets systemkretsar.

Utöver mobiltelefonsatsningen ska även samarbetet täcka framtida projekt för bärbara datorer, med en plattform som är ämnad att köra Windows on Arm (WOA). Exakt vilken grafikarkitektur det handlar om från Nvidias sida samt vilken prestandanivå som kan väntas är ännu höljt i dunkel. De första kretsarna som bär frukten av samarbetet ska levereras någon gång under år 2024.