Ett smidigt paket med tangentbord, mus, dator och skärm har i flera decennier varit receptet för bärbara datorer, där den stationära datorns råprestanda först på senare tid mött verkligt motstånd hos portabla maskiner. Ofrånkomligt är dock att de bärbara inte erbjuder samma skärmyta – en av flera delar som företaget Sightful ämnar lösa med produkten Spacetop, som i veckan provkörts av flera teknikmedier.

Företaget titulerar Spacetop som "världens första AR-laptop", där AR står för augmented reality eller förstärkt verklighet, som till skillnad från virtuell verklighet blandar digitala och verkliga inslag. Spacetop byter därför en traditionell skärm mot AR-glasögon, som dels visar verkligheten, dels projicerar en upp till 100 tum stor bildyta som endast syns för användaren. Glasögonen väger 106 gram och innehåller två 1080p-skärmar med 72 Hz uppdateringsfrekvens.

Spacetop 3.jpg

Spacetop-enheten innehåller även en webbkamera med upplösningen 2 560 × 1 920 pixlar, belägen ovanför tangentbordet.

Spacetop 2.jpg

Medarbetare utanför AR-sfären ser sin solglasögonprydde kollega som stirrar ut i tomma intet.

Resten av Spacetop påminner om den nedre delen av en bärbar dator, men där tangentbord och musplatta sällskapas av en plats där de kabelanslutna AR-glasögonen. Vid behov bestyckas glasögonen med slipade glas. Under skalet finns den äldre systemkretsen Qualcomm Snapdragon 865, 8 GB primärminne och 256 GB lagringsutrymme, som på det inbyggda batteriet ska klara drygt 5 timmar. Enhetens vikt är 1,5 kilogram och dimensionerna är 26,6 × 24,9 × 4 centimeter (B × D × H). På mjukvarufronten används open-source-versionen av Android.

PC World tittar närmare på den framtidsosande produkten och rosar funktionerna för att växla mellan fönster och applikationer. Spacetop beskrivs fungera betydligt bättre än den virtuella arbetsplats som finns hos Meta Quest Pro. Ställt mot en sådan VR-upplevelse upplever testpersonen heller inga problem med yrsel, och därtill kan alla digitala tillägg ersättas med verkligheten genom ett knapptryck. Batteritid och hur de lätta AR-glasögonen är balanserade lyfts som negativa aspekter.

Spacetop har för närvarande fullt fokus på arbetssysslor och produktivitet, men företaget bakom tar de första kliven på marknaden med viss försiktighet. Endast 1 000 enheter finns i dagsläget tillgängliga, där intressenter måste anmäla sig via ett formulär på Sightfuls webbplats. Priset för produkten är mindre blygsamt och ligger på 2 000 USD, vilket motsvarar drygt 26 000 kronor inklusive moms.

Är det här en lösning du skulle kunna tänka dig? Varför, eller varför inte?