Skrivarproblem kan lägga krokben även för den mest erfarne entusiasten. I det här fallet är det HP som faller på eget grepp efter en mjukvarubugg gjort flera skrivarmodeller helt oanvändbara sedan början av maj.

Till skillnad från tidigare i våras handlar det inte om en uppdatering som blockerar tredjepartspatroner, utan den här gången ser det ut att handla om en renodlad bugg av besvärligare slag. Användare som installerat firmware-uppdateringen möts av att skrivarens lilla pekskärm visar felmeddelandet "83C0000B".

Modeller som påverkas av problemet inkluderar bland annat Officejet 9020e-serien. För att åtgärda problemet krävs en fabriksåterställning, vilket i sig inte är en svår process. Problemet är att fabriksåterställningen görs via skrivarens pekskärm, som till följd av uppdateringen inte går att använda. Användare hamnar därmed i moment 22, med en skrivare som inte fungerar till mer än möjligen brevpress.

Hittills finns ingen lösning, utöver att skicka in skrivaren på service till HP. Dilemmat har resulterat i minst sagt frustrerade användare och en flodvåg av klagomål i HP:s supportforum. Enligt HP arbetar de på en lösning, men till dess rekommenderas användare att inte installera uppdateringen. Eftersom firmware-uppdateringar laddas ned och installeras automatiskt rekommenderas även antingen koppla bort eventuell internetanslutning eller hålla skrivaren avstängd.