I november förra året öppnade Chat GPT för allmänheten och den färska AI-botten lyckades locka miljontals användare på bara några veckor. Istället för länkar levererade sökresultat allt från färdiga svar till fungerande kod i alla möjliga olika programmeringsspråk. Det stressade den annars ohotade sökjätten Google, vars VD tidigare i veckan gjorde sitt första besök i Sverige.

I en intervju med SVT berättar Googles VD Sundar Pichai att den plötsliga konkurrensen drev dem till att lansera sina egna tjänster, likt chattbotten Bard, mycket tidigare än vad de planerat. Egentligen hade Google velat polera tjänsten i ett år till, istället för att skynda för att bli tvåa på bollen.

Inte viktigt att vara först

Google har därtill haft ett finger med i spelet vad gäller språkmodellerna bakom Chat GPT, eftersom de år 2017 stod för en del av utvecklingen av tekniken bakom de modeller som både Chat GPT och Bard använder. När SVT frågar varför Google inte valde att släppa en egen AI-assistent tidigare drar Pichai paralleller till bolagets röstassistent.

Röstassistenter har funnits i flera år, men det var Apple och Amazon som var först ut med sina versioner Siri och Alexa. Även då ifrågasattes Google, men Pichai förklarar att de helt enkelt inte ansåg att det var viktigt att vara först. Istället var det viktigare att det blev rätt.

Jag har varit fokuserad på att utveckla systemen på ett säkert och ansvarsfullt sätt. De har baksidor, de är inte alltid pålitliga. Eftersom vi är fokuserade på att leverera trovärdig information var vi mer försiktiga med att använda modellerna. – Sundar Pichai, VD på Google.

Trots att de drogs med i kapplöpningen med lanseringen av Bard menar Googles VD att han alltid fokuserat på att utveckla med säkerhet och ansvar i första rummet. Han påpekar också att språkmodellerna är långt från perfekta och att det finns flera frågor som de inte är redo att svara korrekt på.

Pichai jämför AI med hur tryckpressen förändrade världen, men menar att AI är ännu större än så, kanske större än eld och elektricitet. Han tillägger dock att AI är "för viktigt för att inte regleras", men att det är lika viktigt att det regleras på rätt vis.

Källa: SVT