Till skillnad från bamsekortet Geforce RTX 4090 väntas RTX 4060 inte bli någon jätte. Exakta mått är fortfarande okända, men syskonet RTX 4060 Ti i Founders Edition-skrud tar knappt upp två kortplatser och mäter in på 244 millimeter på längden. Det bräcker Asus med många centimeter, när de smäller på premiuminriktade mastodontkylaren Strix på RTX 4000-seriens minsta familjemedlem.

nvidiasummarysdfsdfsfsf.jpg

En hyfsat korrekt skalenlig avbildning mot RTX 4060 Ti.

skalenligt2.jpg

Strix mätt mot Asus-syskonet RTX 4060 Ti Dual.

olika bananer för skala.jpg

Olika bananer för skala.

Uttrycket over-engineering ligger nära till hands för den enorma konstruktionen, där Asus bjuder på bland det bästa de har i kylarväg. Samma kylare återfinns även på toppmodeller som RTX 4090, men det är möjligt att Asus skalat ned något på kylflänsarna under höljet för att inte grafikkortets prislapp ska springa iväg allt för långt från riktpriset.

Även med bantat inre är det ytterst oklart hur nödvändig jättekonstruktionen är för ett grafikkort med TDP-värde på 115 watt. Modellen går att få i både fabriksöverklockad OC-modell samt en ordinarie, men någon prislapp saknas. Geforce RTX 4060 har ett riktpris på 3 899 kronor och med den rejäla kylaren kan grafikkortet mycket väl landa på någon tusenlapp extra.

Är större bättre? Svara ärligt.