Världsmästerskap som följs av miljontals tittare är numera vardag inom e-sporten, där de olika tävlingsinriktade spelen har miljoner och åter miljoner aktiva utövare. Trots de många idrottsosande aspekterna av e-sport har Riksidrottsförbundet inte velat släppa in Svenska e-sportförbundet i värmen, något styrelsen för Riksidrottsförbundet stod fast vid inför riksidrottsmötet som arrangerats mellan 26 och 28 maj.

Något överraskande röstade medlemmarna mot styrelsen kring detta, och med 108 röster mot 71 blir Svenska e-sportförbundet därmed ny medlem. I intervju med SVT uttrycker förbundets ordförande Sammi Kaidi att det hela känns overkligt, särskilt eftersom det hela inte föregåtts av något större medieuppbåd. Kaidi beskriver vidare att beslutet är viktigt, eftersom många unga ser e-sport som sin huvudsakliga idrott.

SVT rapporterar därtill att Svenska e-sportförbundet under riksidrottsmötet fick uppbackning av flera andra förbund, som motiverade att rösta för ett medlemskap. Bland andra refereras kampsportsprofilen Musse Hasselvall, som på samma linje som Kaidi menar att svensk idrott riskerar tappa många unga utan ett sådant här erkännande.

E-sport får därigenom stämpel som idrott, en status som för några år sedan exempelvis underlättat för att planenligt hålla världsmästerskapet i Dota 2 i Stockholm under 2021. Kaidi beskriver att medlemskapet framöver innebär att de likt andra idrottsföreningar kan få stöd för träningar, men också att de får muskler för att kunna hantera klimatet online. Avslutningsvis förklarar Kaidi att beslutet kan få ringar på vattnet, där andra länder uttryckt att de kan bevilja liknande medlemskap om så sker i Sverige.