Tidigt på måndag morgonen klev Nvidias VD Jensen Huang på scenen i Taiwan och rivstartade Computex 2023. Den två timmar långa presentationens huvudfokus var artificiell intelligens och utöver karaoke till AI-komponerad melodi presenterades Avatar Cloud Engine (ACE) för spel. Med ACE ska spelvärldens åskådare, non-playable characters (NPC), bli intelligenta.

Nvidia ACE består av flera olika tjänster och verktyg och avtäcktes redan för nio månader sedan, då i en demonstration i hur det kan användas för att skapa virtuella avatarer. Det kombinerar Nvidia Nemo för språkmodeller med Riva för att översätta tal till text och slutligen Omniverse Audio2face för att baka samman det hela till ansiktsanimationer.

ramen.png

Spelkaraktären Jin är inte helt glad över att hans nudelrestaurang hamnade i skottlinjen.

I demon "Kairos" visar Nvidia hur det kan appliceras på en NPC för att få interaktionen att kännas mer äkta. Klippet är renderat i spelmotorn Unreal Engine 5 och istället för att leverera förinspelade fasta dialoger och fraser kan spelaren prata direkt med spelkaraktären. Den utgår sedan från vilken bakgrund och information som tilldelats, i det här fallet ägare av ett gatukök som säljer nudelsoppa, för att svara på frågorna.

► Läs allt från #computex-2023

Än så länge finns inga spel som implementerar tekniken på samma vis som Kairos-demon visar. Flera spelstudior uppges däremot arbeta med specifika komponenter, så som Audio2face. Hur lång tid det dröjer innan de många namnlösa karaktärer som befolkar olika spelvärldar slutar spotta ur sig samma rader i stil med "jag var minsann var äventyrare innan jag fick en pil i knät" återstår att se.