Computex 2023 är i full gång med datorhårdvara i alla dess former. Bland de lite mer oortodoxa skådas ett Geforce RTX 4070 signerat Asus, som är helt utan strömkabel. Modellen går under namnet Megalodon och är varken utrustad med någon 8-pinnarskontakt eller färska 12VHPWR för strömförsörjning.

asus-computex-2023-9.jpg

Asus kontaktbefriade grafikkort.

Svaret på gåtan hittas istället på motsatt långsida, bredvid de kontaktstift som ansluts till PCI Express-porten. Där finns en extra anslutning märkt "GC_HPWR" dedikerad specifikt till strömförsörjning direkt via moderkortet. På så vis undviks både kabelhärva och behov av olika adaptrar.

asus-computex-2023-10.jpg

Det tillhörande moderkortet.

Nackdelen, åtminstone i nuläget, är att Asus lösning inte på något vis är standardiserad. Det finns bara en enda moderkortsmodell som passar med Megalodon-modellens lösning. I Asus demo består det av ett Z790-baserat TUF Gaming, vars anslutningar flyttats till moderkortets baksida.

► Läs mer från #computex-2023

Enligt Wccftech uppger Asus att både moderkort och grafikkort väntas hamna något högre i pris än de kontaktbestyckade motsvarigheterna. Några exakta uppgifter om pris eller lanseringdatum saknas.