Windows XP släpptes år 2001 och Microsoft lade slutgiltigt ned stöd för den vanliga versionen år 2014. Trots det fortsatte många organisationer och privatpersoner att använda systemet. Vid tre tillfällen har Microsoft ändå släppt små uppdateringar – buggfixar för extremt allvarliga säkerhetsbrister, exempelvis den som möjliggjorde Wannacry-attacken.

Än idag kör flera miljoner datorer fortfarande det gamla systemet, och den som av olika anledningar vill eller behöver göra det framöver kan nu återigen aktivera systemet, och det utan att behöva ansluta datorn till internet, rapporterar The Register.

Algoritmen Microsoft använde för att skapa äkta Windows XP-nycklar har varit känd i flera år, men tidigare har användare varit tvungna att aktivera dessa via Microsofts server, som numera är helt nedsläckt, eller telefon. Förra året delade en anonym utvecklare ett program som kan ta en licensnyckel och spotta ur sig en fungerande aktiveringskod.

The Register har testat metoden och påpekar att även om det i de allra flesta fall är en mycket dum idé att köra systemet, till följd av hur osäkert det är, finns det specialfall som gammal hårdvara som enbart kan styras med program på Windows XP.