Google och Sonos har legat i luven på varandra sedan 2020, när Sonos anklagade Google för intrång i en rad patent kring multirumsljud. Företaget vann en första seger i den särskilda amerikanska domstolen International Trade Commission (ITC) i början av 2022 och nu har en jury i San Francisco också delvis dömt till Sonos fördel.

Google begränsar Nest-högtalare efter tvist med Sonos

Juryn fann att Google har gjort sig skyldigt till patentintrång rörande ett av de två patent från stämningsansökans ursprungliga sex som var kvar i leken under huvudförhandlingen. Juryn beräknade att en rimlig royaltyavgift för licens på den olovligt nyttjade tekniken är cirka 25 kronor per såld produkt. Med drygt 14 miljoner sålda smarta högtalare åläggs Google att betala knappt 350 miljoner kronor till Sonos.

Domaren William Alsup, välbekant från diverse tvister i Silicon Valley, var inte nöjd med varken Google eller Sonos. Han beklagade sig både över att parterna inte kunde nå en förlikning, samt att båda använde så mycket teknisk jargong att han under ett vittnesmål blev tvungen att kontrollera att juryn inte hade somnat.

Sonos är nöjda med resultatet

En talesperson för Google säger att företaget inte bestämt sig för huruvida det ska överklaga domen, och att det visade intrånget var minimalt jämfört med Sonos ursprungliga anklagelser. Sonos chefsjurist Eddie Lazarus är desto nöjdare och säger att domen visar det höga värdet av företagets immateriella tillgångar.

Efter den tidigare domen i ITC blev Google tvunget att skriva om en del kod för att undvika intrång i Sonos patenterade teknik, och under en kort period var till exempel funktionen för att fjärrstyra Chromecast volym över Wifi borta.