Det är inte helt enkelt att sticka ut på mässgolvet på Computex, men med en 135 tum stor jätteskärm lyckas Asus fånga många blickar. Namnet på bjässen är Proart Cinema PQ07 och som namnet avslöjar handlar det om en skärm riktad mot professionellt bruk, något som går i linje med specificerad färgrymd om 95 procent av DCI-P3 och maximal ljusstyrka om 2 000 cd/m² (nits).

► Läs fler nyheter från #Computex-2023

Proart Cinema PQ07 utmärker sig även genom att vara Asus första Micro LED-skärm, vilket innebär att varje pixel kan tändas och släckas individuellt. Detta bör inte blandas ihop med Mini LED, som handlar om finkornig justering av bakgrundsbelysningen. Med Micro LED är varje pixel en egen ljuskälla, och till skillnad från OLED kan hög kontrast därmed kombineras med hög ljusstyrka.

asus-computex-2023-4.jpg

En stege och skrivbord modell jättestort krävs för den som vill ha en 135-tummare som arbetsskärm.

Den 4K UHD-upplösta skärmen kan enligt Asus vara lämplig för livesändningar, videoproduktion eller hemmabio. Det senare användningsområdet kräver dock både stort vardagsrum och rejält tilltagen hushållskassa. Priset är inte känt, men lär landa en bra bit över en miljon kronor. För den med mer specifika behov kan skärmen beställas i olika storlekar och bildförhållanden.

Skulle du slå till på en sådan här skärm, om skärmbudgeten vore obegränsad?