År 2016 sammanfattade SweClockers Be Quiet Dark Base Pro 900 som "riktigt häftigt och tyst" med en modulär uppbyggnad "värd en eloge". Sju år senare tar Be Quiet tillfället i akt och i samband med Computex 2023 introduceras uppföljaren Dark Base Pro 901, som blir nytt modulärt flaggskepp.

bequiet-computex-2023-19.jpg

För den som önskar finns RGB-belysning att tillgå.

bequiet-computex-2023-15.jpg

Nya Dark Base Pro 901.

Precis som med föregångaren kommer båten lastad med en uppsjö tillbehör, däribland ljuddämpande paneler, stöd för tunga grafikkort och olika fästen för att exempelvis kunna montera moderkortet inverterat. Bland nackdelarna med föregångaren var dock att det resulterade i att det blev både trångt och inte lika användarvänligt, något Be Quiet fokuserat extra på att åtgärda med nykomlingen.

Färre smådelar och mer plats

För att lyckas med det drar chassimakaren ned på antalet skruvar och smådelar, samtidigt som de är lite mer generösa med invändigt utrymme. Vad gäller moderkort rymmer datorlådan upp till E-ATX och det är en bastant pjäs som går att skåda på mässgolvet. Det får plats gott om kylning och som störst går det in en 420-millimetersradiator i fronten. Fläkt- och radiatorplats återfinns även både i sidan, botten och i bakkant.

bequiet-computex-2023-5.jpg

Chassit bjuder på flera olika fästen och alternativ för mer exotisk placering av komponenter.

bequiet-computex-2023-11.jpg

Be Quiet satsar på integrerad fläkthubb för smidigare montering.

bequiet-computex-2023-6.jpg

Be Quiet satsar på integrerad fläkthubb för smidigare montering.

För att underlätta montering kan nätaggregatet monteras direkt från baksidan. Det ingår även förinstallerad RGB-belysning samt hubb, en fläkthubb och chassit är utrustat med olika fästen och kabelsamlare för att hålla insidan prydlig. Det är därtill bestyckad med magnetiska fötter för att enkelt justera datorlådan i höjdled.

Frontpanel med inbyggd trådlös laddning

Det är inte bara insidan som omdanas. Vad gäller det yttre får frontpanel och chassits ovansida ett ansiktslyft. I toppen begåvas lådan med viloplats för telefonen, som kan laddas trådlöst med stöd för snabbladdning upp till 15 watt.

bequiet-computex-2023-2.jpg

Den som har akut slut på kräm i telefonen kan låta den ta en tupplur ovanpå chassit.

bequiet-computex-2023-3.jpg

Jämte USB-portar trängs strömbrytare och kontrollpanel för fläkthastighet.

Med undantag för strömknappen är det touch som gäller för att styra fläkthastighet och belysning, som kan justeras stegvis. Ovanför reglagen återfinns ett gäng USB Type-A och USB Type-C-portar, samt 3,5-millimetersuttag för både hörlurar och mikrofon.

Lansering är planerad till juni 2023, strax efter Computex lider mot sitt slut. Preliminärt landar prislappen på 319 euro, vilket i skrivande stund motsvarar cirka 3 700 kronor.