Nvidias grafikkretsar, mjukvara och tillhörande implementationer hör till marknadens mest avancerade, vilket medför att det trots tuffare tider inte går någon nöd på Nvidia. Av den senaste kvartalsrapporten att döma är det särskilt företagets roll som en av de stora tillverkarna av hårdvaran som driver den beräkningstunga AI-haussen som gör stort avtryck, där siffrorna för datacenter visar tillväxt på både kvartals- och årsbasis.

Framsteg på server- och AI-fronterna var också röd tråd genom den presentation som bolagets VD Jensen Huang rivstartade Computex-mässan med. Sammantaget ser börsen positivt på företagets riktning och på åtta månader har Nvidias aktiekurs tredubblats. De senaste veckorna har 25 procent ökning skett, och under gårdagen fortsatte aktien på det inslagna spåret och börsvärdet passerade för en kort stund en biljon dollar. Det motsvarar 11 biljoner kronor, eller drygt åtta gånger svenska statsbudgeten.

Därmed blir Nvidia det femte amerikanska företaget att hoppa över den astronomiska ribban, en nivå som jättarna Apple, Microsoft, Amazon och Alphabet ligger stabilt ovanför. För att sätta värdet i kontext kan tilläggas att Apple värderas till ungefär 2,8 biljoner dollar, medan Intel och AMD väger in på relativt blygsamma 125 respektive 200 miljarder USD.

Det återstår att se om Nvidias aktie fortsätter att jobba sig uppåt och om bolaget då blir en permanent medlem i den exklusiva börsklubben.

Källa: Reuters