När Google släppte Chromecast år 2013 damp den ned i ett digitalt medialandskap där användare huvudsakligen kunde välja mellan mediaspelare som kostade många gånger mer, med Apple TV som exempel, spelkonsoler eller Blu-ray-spelare för att strömma Netflix och annat till sin TV.

Även om specifikationerna på ursprungliga Chromecast inte är så mycket att hurra över idag är det många som fortfarande använder den, till exempel med en extra TV eller i sommarstugan. I höstas släppte Google för första gången på tre år en uppdatering av dess fasta mjukvara och nu visar det sig att det var den allra sista.

Google har nämligen meddelat att allt stöd för ursprungsmodellen avslutas och det varken släpps några fler uppdateringar eller säkerhetsfixar, rapporterar 9 to 5 Google. Användare kan inte heller få teknisk support.

Försiktiga användare som ändå vill fortsätta använda Chromecast kan placera den på ett Wifi-nätverk utan internetåtkomst. Med avancerade routrar går det att skapa segregerade Wifi-nätverk med VLAN där brandväggen blockerar internetåtkomsten.

Idag säljer en lång rad tillverkare liknande billiga streamingstickor, men de flesta har övergått från den ursprungliga tanken att media strömmas via en dator eller mobil till att ansluta direkt till källan. Nyare Chromecast-modeller använder till exempel Google TV och många modeller använder Android TV.