Nästa vecka håller Apple sin utvecklarkonferens och väntas avtäcka det headset som blandar AR och VR som det nu ryktats om i flera år. Enligt samma rykten ska headsetet kosta runt 3 000 USD, eller 40 000 kronor, avsevärt högre än något annat headset på marknaden. Det höga priset kan förklaras inte bara med Apples egenutvecklade systemkrets, mjukvara och varumärkets styrka – även andra specifikationer ser ut att bli skyhöga.

Analytikern Ross Young skriver på Twitter att hans källor, som tidigare haft rätt om kommande Apple-produkter vid flera tillfällen, påstår att de två skärmarna har extrema specifikationer. Enligt uppgift rör det sig om Micro OLED-paneler i måtten 1,41 tum på diagonalen och en upplösning på minst 4 000 pixlar per tum (PPI).

Utöver hög upplösning listas även extrem ljusstyrka, vilken som högst ska leta sig hela vägen upp till 5 000 nits. Metas Quest 2-headset har som jämförelse 773 PPI och 100 nits ljusstyrka. Valve Index ligger lite lägre, med 598 PPI och 98 nits, medan Vive Pro 2 specificeras till 950 PPI med okänd ljusstyrka. En ljusstyrka på 5 000 nits rakt i ögonen kan därmed verka mycket, men för det första är dagsljus starkare än så och för det andra sänker linserna den effektiva ljusstyrkan.

Trots att avtäckande kan ske i närtid tyder inget på att headsetet ska börja säljas inom den närmaste tiden, men utvecklare ska få tid på sig att lära sig att koda och se till att applikationer blir tillgängliga.