För lite drygt två år sedan överraskade Intels då nytillträdde VD Pat Gelsinger med att introducera IDM 2.0 – en plan för att åter börja sälja licenser och tillverkningskapacitet till andra bolag. Nu visar Nvidia åter intresse för att bli Intel-kund.

Enligt Nvidias VD, Jensen Huang, är grafikjätten öppen för tillverkning hos Intel. Det meddelar han i samband med Computex 2023, under en frågestund med journalister och press. Han tillägger även att Nvidia tagit del av resultat från tidiga testexemplar tillverkade med nästa generations tillverkningsteknik från Intel och att det "såg bra ut".

Exakt vilken processnod det rör sig om avslöjas inte. De närmast liggande är Intel 4 och Intel 3, där den förstnämnda bland annat är aktuell med kommande processorer i Core 14000 "Meteor Lake"-familjen. Det är dock mer sannolikt att det är Intel 3 som Nvidias VD pratar om, eftersom den tekniken utvecklats med särskilda anpassningar för att lämpa sig för andra än bara Intel.

För närvarande sker en stor del av Nvidias tillverkning hos TSMC, som är världens största kontraktstillverkare. Jensen Huang är dock tydlig med att de vill "diversifiera tillverkningen". Nvidia är därtill inte främmande för att samarbeta med andra parter – de har exempelvis haft storskalig produktion hos Samsung för grafikkretsarna i Geforce RTX 3000-serien.

Sannolikt inte Geforce

Exakt vad Nvidia skulle kunna tänka sig tillverka hos Intel framgår inte, men det är sannolikt inte ännu en flytt av kretsarna till Geforce-grafikkort som ligger närmast. Tidigare i år meddelade Intel att de fått in en ny storkund med beställningar på kretsar baserade på Intel 3, med ett företag som är ledande inom molnet, edge och datacenter.

Det är en beskrivning som passar Nvidia, men det passar också en uppsjö andra teknikjättar. Huruvida Nvidia köper sig in hos Intel och vad det i sådant fall skulle resultera i återstår därmed att se.

Källa: Tom's Hardware, Semi14