Efter den senaste uppdateringen av Windows 11 har vissa användare med AMD-grafikkort fått felmeddelanden från AMD Software: Adrenalin Edition när datorn startar. Det är AMD:s programvara som styr och uppdaterar grafikkortsdrivrutiner, och meddelandet handlar om att en gammal drivrutin har installerats över den senaste AMD-drivrutinen.

Windows-uppdateringen har i det här fallet automatiskt installerat en "ny" drivrutin för AMD-grafikkort, trots att Adrenalin Edition-drivrutinen som redan är installerad är en nyare version. Krocken mellan två drivrutiner gör att AMD:s mjukvara inte fungerar och användaren måste antingen ta bort den Windows-installerade, ladda ned och installera den senaste versionen från AMD eller helt avinstallera AMD:s programvara.

För att förhindra automatisk installation av drivrutiner med Windows Update kan de som har Windows 11 Pro eller Enterprise använda Redigeraren för lokala grupprinciper och aktivera "Ta inte med drivrutiner med Windows-uppdateringar". Det hittas under Datorkonfiguration -> Administrativa mallar -> Windows-komponenter -> Windows Update -> Hantera uppdateringar som erbjuds från Windows Update.

De med Windows 11 Home-licens kan istället använda Regedit och ändra "SearchOrderConfig" från 1 till 0 i "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\DriverSearching".

Källa: Windows Latest