Till hösten utökas Metas utbud av VR-headset med Quest 3, som ska samexistera med bolagets proffsinriktade Quest Pro och storsäljaren Quest 2. Med uppdaterad hårdvara, ett nättare format och prislapp om 6 790 kronor tar Quest 3 plats mellan de två befintliga varianterna ur de flesta hänseendena.

Meta avtäcker Quest 3 – tunnare, bättre och dyrare

I samma vända som den nya produkten avtäcks, presenterar Meta tre positiva nyheter för den som äger någon av de två äldre modellerna. För Quest 2 väntar nämligen en prissänkning om 100 USD den 4 juni, vilket bör motsvara runt 1 200 kronor lägre pris. En minst lika stor nyhet är att både Quest 2 och Quest Pro får rejäla prestandalyft genom en stundande mjukvaruuppdatering.

Meta påstår att processor- och grafikprestanda hos Quest 2 kan öka med upp till 26 respektive 19 procent, medan det hos Quest Pro rör sig om 26 respektive 11 procent. Företaget påpekar att när utvecklare drar nytta av detta väntar mer välflytande spel och gränssnitt, men exakt vad som möjliggör de ansenliga prestandalyften nämns inte. Vid tidigare prestandauppdateringar har företaget vridit upp klockfrekvenser, men det är möjligt att välpolerade optimeringar står för förbättringarna.

Slutligen ska ytterligare en uppdateringen ge VR-headseten stöd för funktionen Dynamic Resolution Scaling, som innebär att upplösningen som bilden renderas kan ändras dynamiskt. På så sätt kan grafikkortet bibehålla en jämn bildfrekvens och i krävande situationer tummar på upplösningen, för att med enklare bilder presenteras dem i högre upplösning.