De senaste åren har E-handeln skjutit i höjden och hand i hand med detta har fler leveranssätt tillkommit. Många företag satsar stort på paketboxar, där beställaren hämtar ut paketet när tillfälle ges. Paketboxarna syns både inne i butiker och ute på offentliga platser, men i Stockholms innerstad är det nu slut med det.

Sveriges radio rapporterar att Stockholm stad fått in klagomål på att skåpen är "fula och nedklottrade", samt att de är för många. Från och med den 31 maj införs därför en regel om att paketboxarna förbjuds om de är mindre än 300 meter från ett utlämningsställe. I Stockholms koncentrerade stadskärna försvinner därför nu en hel del skåp placerade på gator och torg.

På grund av nya riktlinjer från Stockholms stad kan vi tyvärr inte placera paketboxar där de behövs. Därför behöver vi ta bort dem från Stockholms innerstad senast den 31 maj 2023. Trist tycker vi, eftersom våra paketboxar är mycket omtyckta av er användare. Vi hoppas att vi framöver ska kunna erbjuda en alternativ lösning till centrala paketboxar utomhus, tillsammans med Stockholms stad. Till dess kan man hämta paket hos våra ombud, eller i en annan paketbox som får stå kvar. – Postnord

I ett inlägg på Postnords webbplats meddelar företaget att de tvingas plocka bort samtliga skåp från Stockholms innerstad, och menar att det även gäller andra aktörer. Företaget har siktet inställt på att tillsammans med Stockholm stad hitta lösningar som återigen kan göra paketleveranser smidigare för huvudstadsborna, och letar parallellt efter nya platser att placera skåpen på.

Det återstår att se om Stockholm stad och paketleverantörerna hittar en lösning i närtid. Framtiden får också utvisa om beslutet får ringar på vattnet och att paketboxarna klassas som outhärdliga även i andra städer.