Microsoft meddelar nu att de lägger ned stödet för företagets virtuella assistent Cortana som en självständig applikation på Windows. Stödet kommer att upphöra mot slutet av 2023 men Microsoft har inte angivit något exakt datum.

Microsoft uppmanar istället sina användare att gå över till Windows och Edge för nya AI-möjligheter, så som AI-drivna Bing, Microsoft 365 Copilot och Windows Copilot som kan hjälpa dem att hantera uppgifter, kalendern och mejl istället för Cortana. De som dragit nytta av Cortanas röststyrning ombeds istället använda sig av röstaktiveringsfunktionen i Windows 11 framöver.

Cortana dök upp i Windows under 2015 men under 2019 började Microsoft röra sig bort från den virtuella assistenten genom att bland annat ta bort den från sökfältet i Windows 10. Den 31 mars 2021 stängdes även Cortanas mobilapplikation ned världen över.

Cortana kommer i framtiden fortfarande vara tillgängligt i Microsoft Outlook på mobilen, Microsoft Teams på mobilen samt Microsoft Teams displays och Microsoft Teams rooms.

Brukar du använda Cortana?