För den som vill bygga skräddarsydd vattenkylning kan problem uppstå om grafikkort som används inte är en av de mest populära modellerna. Kretskorten från tillverkarna ser olika ut, inte minst när det kommer till hur strömförsörjningsdelen (VRM) är placerad. För att spara in på kostnaderna brukar tillverkarna därför bara göra heltäckande vattenblock för specifika modeller.

I samband med Computex 2023 visar Corsair upp sitt nya vattenblock XG3 som kan göra skräddarsydda vattenkylningssystem tillgängliga för fler datorentusiaster – oavsett vilken grafikkortsmodell de sitter på. Det handlar helt enkelt om en universalvariant som inte täcker hela kretskortet, utan fokuserar på direktkontakt med de mest värmealstrande bitarna, och indirekt kylning av strömförsörjningen.

Corsair XG3 exempel.jpg

Corsair XG3 fäst på ett Geforce RTX 4090.

corsair-computex-2023-21.jpg

Kontaktyta av koppar ligger an mot både grafikkrets och minnen.

corsair-computex-2023-23.jpg

Den inbyggda fläkten har självklart RGB-stöd.

XG3 fästs på grafikkretsen och har en kontaktyta av koppar, som via värmekuddar når minneskretsarna. Vattenblocket har en fläkt på framsidan som är utan kylflänsar, men som genom kanaler på sidorna blåser luft för att kyla strömförsörjningsdelen. Enligt Corsairs egna mätningar ska detta ge ett lika bra resultat som ett heltäckande vattenblock gällande temperaturen på strömförsörjningsdelen.

► Läs mer från #Computex-2023

Corsair kan framöver släppa modeller av XG3 som fungerar universellt för exempelvis alla Geforce RTX 4080-grafikkort, alla RTX 4070-grafikkort och så vidare. XG3 kommer bli tillgängligt att köpa senare i år, men just nu finns ingen prisuppgift om vad vattenblocket kommer att kosta.