Apples utvecklarkonferens Worldwide Developers Conference 2023 (WWDC 2023) går av stapeln ikväll och pågår sedan veckan ut. Som namnet avslöjar riktar Apple sig främst till utvecklare under veckans gång, med undantag för den inledande presentationen. Där brukar teknikjätten passa på att avtäcka både hårda och mjuka klappar och rykteskarusellen är därmed i full fart om vad som står på menyn.

Bland lågoddsarna är ett nytt kombinerat VR- och AR-headset, en produkt som det viskats om i flera år. Det senaste ryktet gör gällande att headsetet utrustas med OLED-skärmar på 4 000 pixlar per tum (PPI) samt ett dussin kameror för rörelsespårning av kropp, ansikte och ögon. Huruvida det blir mer än papperslansering återstår däremot att se, eftersom samma uppgifter pekar på att det till en början bara blir tillgängligt för utvecklare.

Färska Mac-modeller och IOS 17

Utöver VR-headset kan nya Macbook Air i 15-tumsformat få tid i rampljuset, åtminstone enligt rykteskarusellen. Förra WWDC bjöd Apple på bärbart i form av Macbook Pro och en uppdaterad Macbook Air i storleken 13 tum, varför det den här gången är ett större syskon som är näst på tur för ett ansiktslyft.

Det är även möjligt att Apple avtäcker stationära nyheter, även om oddsen är något högre. Där kan det vara en ny Mac Pro på ingång, en modell som inte uppdaterats sedan 2019 års rivjärnsliknande variant. En annan möjlighet är att Apple istället väljer att fräscha upp Mac Studio, som skulle kunna gå från M1 Ultra till ett motsvarande M2-alternativ.

Sist men inte minst väntas ett gäng nyheter på mjukvarufronten, med IOS 17 längst fram i ledet. Exakt vad Apple kokat ihop avslöjas klockan 19:00 svensk tid och evenemanget kan ses live på Youtube eller via Apples webbsida.