För den som vill svalka datorn finns en uppsjö av fläktar i alla möjliga och omöjliga storlekar, designer och färger. Till skaran adderar nu Alphacool ännu ett alternativ, den här gången i lite ovanligare metall. Fläkten Apex Stealth Metal menar de blir "den sista fläkten i ditt liv" och lovar maximalt luftflöde och minimalt med oväsen

Trots namnet är inte hela fläkten konstruerad i metall. Fläktbladen är i plast och det är endast själva ramen som faktiskt är i metall. Fläkten är därtill konstruerad utan att fästa i själva ramen, till skillnad från den vanligare lösningen med fastgjutna armar som ansluts dikt an mot motorn för att hålla den på plats.

decoupled.jpg

Trots namnet är det bara ramen som är i metall.

Exakt varför det designvalet är bra är Alphacool inte riktigt säkra på, mer än att de är först ut med det. Tillsammans med en 6-polig motor, optimerade fläktblad och vätskelager (HDB) ska det ge nära knäpptyst resultat. Alphacool jämför bland annat med konkurrenter som Noctua, Cooler Master och Bequiet, med ett till synes bättre resultat.

soundpressure.png

Värt att notera är att redovisad data inte börjar på noll.

volumetric.jpg

Även vad gäller lufttryck drar Alphacools modell iväg över konkurrenterna.

Vid samma varvtal håller Alphacools variant enligt bolagets egna mätningar lägre ljudvolym mätt i dB(A) än konkurrenterna. Det bör dock noteras att diagrammets axlar inte börjar på noll, vilket kan göra diagrammets upplevda visuella skillnad större.

Den tysta metallfläkten finns endast i storleken 120 millimeter, men i val om tre olika färger. Prismässigt ska fläktarna kosta runt "30 USD eller mindre", vilket inklusive moms kan översättas till strax under 400 kronor.

Hur viktigt är det med tysta fläktar i datorn?