För drygt ett år sedan avtäckte Apple färska Mac Studio. Mellanmodellen intog segmentet någonstans mellan Mac Mini och Mac Pro, med ett utseende närmare den förstnämnda och prestanda som riktar sig till proffsen. Nu gör Apple om tilltaget en andra gång och introducerar en ny Mac Studio med uppgraderat inre.

Ultra återvänder dubbelt upp

Förra omgången hade Apple ett ess i rockärmen – den 20-kärniga jätteprocessorn M1 Ultra. Med nya Mac Studio halar Apple fram samma kort, men dubblar det till två hoplimmade M2-systemkretsar istället. Det ger en 24-kärnig best med 76 grafikkärnor samt en 32-kärnig Neural Engine för maskininlärning.Precis som tidigare delar processor- och grafikdel på primärminnet, som med M2 Ultra kan skruvas upp till 192 GB. Det är 50 procent mer än M1 Ultra, men bandbredden på 800 GB/s består.

Mac Pro (1).png

Utöver M2 Ultra kan nya Mac Studio även fås med M2 Max. I vanlig ordning jämför Apple med sina tidigare Intel-baserade alternativ, där Studio med M2 Max ger fyra gånger högre prestanda och M2 Ultra ska erbjuda sex gånger högre prestanda. Ställt mot föregående Studio-modell uppgraderas bildanslutningarna och utökar till stöd för sex externa bildskärmar, två fler än tidigare.

Skärmklipp 2023-06-05 19.14.11.png

Utöver ny systemkrets gör Apple inga större förändringar. Precis som tidigare består det kompakta kubformatet, som ser ut att vara i stort sett oförändrat. På framsidan återfinns Thunderbolt-portar samt minneskortläsare, medan baksidan pryds av Ethernet, HDMI, fler Thunderbolt-anslutningar, plats för strömkabel och 3,5-millimetersanslutning.

Apple överraskar med Mac Pro – övergången till ARM fullbordad

Brist på världsomvälvande ändring sträcker sig även till prislappen. Mac Studio i basutförande börjar på 1 999 USD, men översatt till svenska kronor blir det inte riktigt lika jämnt. I Sverige hamnar prislappen på 28 995 kronor, det vill säga 3 500 kronor högre än basutförandet i förra generation. För den prislappen är det enklaste utförande och M2 Max som gäller – med M2 Ultra och maxade specifikationer väntas en prislapp norr om 50 000 kronor.