Utforskaren i Windows 11 har sedan starten haft ett lite annorlunda användargränssnitt gentemot Windows 10 och äldre versioner av systemet. Nu är programmet på väg att få ytterligare en stor uppdatering.

De senaste månaderna har uppgifter sipprat ut från Microsoft om att det blir de största nyheterna sedan Windows 8, och nu har Windows Latest fått tag i och publicerat skärmdumpar från en intern testversion av den nya Utforskaren. Nyheterna stämmer med det som Microsoft smygvisade på Build 2023-konferensen.

Microsoft har skrivit om programmet med det moderna WinappSDK-ramverket, som ger det tillgång till flera användbara API:er och funktioner som inte fanns tidigare. Här är nyheterna som väntas när uppdateringen släpps senare i år:

  • Nytt navigationsfält längst upp med sökväg, sökfält och knappar för att gå framåt, bakåt och uppåt i mapphierarkin.

  • Betydligt snabbare sökfunktion.

  • Microsoft 365-funktioner inbakade i Utforskaren, till exempel med delningsknapp i detaljpanelen.

  • Ny detaljpanelen i samma formspråk som Windows 11.

  • Ny gallerivy för att förhandsvisa och navigera bland foton.

Windows-11-Gallery-view.jpg

Den nya gallerivyn.

En annan trevlig nyhet är att flikar blir mer kraftfulla och du kan till exempel dra och släppa för att flytta flikar mellan olika fönster eller placera dem utanför i ett nytt fönster. Uppdateringen väntas anlända med version 23H2, som är planerad till hösten 2023.