Apple har aldrig riktigt satsat fullt ut på spel, men sedan Apple Silicon lanserades och Mac-plattformen började gå över till företagets egna kretsar har något hänt. Kanske har det att göra med hur stort spel är på IOS, kanske att Apple ser att även de billigaste Mac-modellerna nu faktiskt kan spela hyfsat moderna spel.

Vad orsaken bakom kulisserna än är har Apple trappat upp satsningen ytterligare i år. Mest spännande för utvecklingen mot fler storspel på Mac är att Apple under öppningseventet på utvecklarkonferensen WWDC avslöjar ett nytt verktygspaket för spelutvecklare. Idag är portning till Metal ett invecklat jobb som har lett till att flera spel som faktiskt släpps på Mac i bakgrunden använder ramverken Vulkan och Molten VK för att översätta till Metal.

Enligt Apple kapar verktygen månader av testande och annat arbete när utvecklare portar spel från Windows DirectX 12 till Metal-ramverket som används på Mac. Ett av verktygen översätter till exempel shaderprogram. Som exempel på möjligheterna lyfter Apple Hideo Kojima och Capcoms Death's Stranding och Resident Evil 8, och påpekar att andra utvecklare kan lyckas med samma sak och att det inte behöver ta många utvecklartimmar.

Uppdatering 2023-06-07:
Apple har lagt upp sitt Game Porting Toolkit som en Homebrew-formel, och det visar sig att det i själva verket är en kraftigt modifierad version av Wine. Apples tillägg och ändringar är över 3 megabyte källkod, och består av ett helt nytt ramverk som konverterar Directx 12 till Metal.

Nästa Mac OS kan prioritera spelande

För spelare kommer nästa version av Mac OS, Sonoma, även införa ett nytt spelläge, där batteritid offras till förmån för högre spelprestanda. När spelläget är aktiverat ges ett aktivt spel förtur till systemresurser medan bakgrundsprocesser stryps. Därtill får Bluetooth-kretsen dubbelt så hög samplingsfrekvens vilket minskar fördröjningen för anslutna hörlurar och handkontroller. Läget fungerar med alla spel.

d2 dx12 mac.jpg

DirectX 12-spelet Diablo 2 Resurrected på Mac via Crossover 23

Samtidigt som Apple satsar större på spel har utvecklarna på Crossover meddelat att stöd för DirectX 12 snart kommer börja rullas ut i Crossover Mac, en kommersiell version av Wine. Varje spel kommer behöva särskilda buggfixar för att det ska fungera fullt ut, men efterhand hoppas Crossover att det kommer utöka biblioteket av Windows-spel som kan spelas på Mac.