Ett ihärdigt problem för elbilar är att batterikapaciteten försämras vid kall väderlek. En svensk vinter kan en elbil förlora en stor del av räckvidden. Enligt ett test av M Sverige och norska NAF tappar bilarna 14–26 procent beroende på märke och modell.

Att det är så beror delvis på att det inte finns någon motorvärme att värma luften i kupén med. Flera tillverkare har därför börjat installera värmepumpar för att minska energiåtgången för uppvärmning. Men ett annat problem är att själva batterierna inte kan laddas med lika hög effekt när de är kalla. Det senare påstår den nya kinesiska tillverkaren Greater Bay Technology sig ha löst med en ny typ av battericell som fått namnet Phoenix, rapporterar Engadget.

De nya batterierna använder supraledare och temperaturregleringssystem för att på bara fem minuter värma cellerna från -20 grader till 25 grader innan laddningen tar vid. Det innebär enligt företaget att ägaren vintertid kan ladda batteriet lika fullt som på sommaren, nästan lika snabbt.

Företaget har tagit fram ett färdigt batteripaket för biltillverkare som ska ge en räckvidd på 100 mil. Det framgår dock inte hur det har kommit fram till den siffran – vilken storlek och form, eller hur starka motorer exempelbilen har.

Greater Bay Technology grundades för två år sedan och har redan tagit in investeringar som värderar det över en miljard dollar. Företagets första batteri hade fokus på snabbladdning och sitter i suven Aion V Plus.