I april bestämde sig Reddit-ledningen för att börja ta betalt för tillgång till tjänstens API:er, vilket används av bland annat tredjepartsapplikationer. Enligt utvecklare av tredjepartsapplikationer är priset högt och populära Apollo skulle bli tvungna att betala 20 miljoner USD för ett år, vilket är en ohållbar summa för utvecklarna. I stället väljer Apollo, och flera andra Reddit-applikationer, att stänga ned verksamheterna.

Reddit har gjort det tydligt att jag inte är välkommen här. – lupeski, utvecklare på Reddplanet

Den 30 juni stängs Apollo ned och applikationen är inte ensam med att försvinna det datumet. Andra populära tredjepartsapplikationer som Rif is fun, Reddplanet och Sync kastar också in handduken det datumet. Samtliga utvecklare pekar på höjda avgifter som anledningen bakom besluten i kombination med Reddits "fientliga hantering" av tredjepartsutvecklare. I ett uttalande skriver utvecklarna av Reddplanet att Reddit med den orimlig prissättning, oviljan att kompromissa samt undermålig lyhördhet visar att företaget vill få bort tredjepartsapplikationer av olika slag.

Fler applikationer kan försvinna

Huruvida fler tredjepartsapplikationer som drar nytta av Reddits API-samling också läggs ned är för tillfället okänt. Om världens mest populära Reddit-applikationer inte har möjlighet att betala är det dock en stor risk att mindre populära applikationer och tjänster faller bort också.

Utöver att applikationer försvinner är protester runt omkring på Reddit på väg att starta. Den 12 juni väntas flera undersidor stängas ned för att protestera mot företagets senaste ändringar. Om det, i kombination med att tredjepartsapplikationer försvinner, påverkar Reddits beslut återstår dock att se.

Vilken Reddit-applikation använder du?