En ny undersökning från analysföretaget Jon Peddie Research visar att försäljningen av grafikkort till stationära datorer under första kvartalet 2023 landade på 6,3 miljoner enheter. Detta är 12,6 procent mindre än kvartalet innan och hela 38,2 procent mindre än samma period under 2022. Sett till historisk data är det rentav det lägsta resultatet på flera årtionden, rapporterar Tom's Hardware.

Enligt Jon Peddie Research kan den låga försäljningen spåras till en större nedgång på hela datormarknaden till följd av makroekonomisk oro inför stigande inflation och arbetslöshet. Att konsumenter istället köper den tidigare generationens grafikkort pekas ut som en annan faktor.

Jon Peddie Researchs prognos är att försäljningen av nya grafikkort kommer ta fart först under tredje kvartalet 2023. Detta baseras på att andra kvartalet historiskt sett brukar se lägre försäljning. AMD har tidigare rapporterat att försäljningen för Radeon RX 6000- och Radeon RX 7000-serierna ökat mellan kvartalen, medan Intel fortsätter satsa på sin nästa generation med "Battlemage" och Nvidia nyligen släppte det som sannolikt blir volymprodukter i Geforce RTX 4060-serien.

gpu marknadsandelar q1 2023 foto Jon Peddie Research.jpg

Marknadsandelar för grafikkort. Bildkälla: Jon Peddie Resarch

Sett till marknadsandelar rapporterar Jon Peddie Research slutligen att det inte skett stora förändringar under början av året. Under första kvartalet 2023 satt Nvidia på 84 procent av marknaden, vilket är en minskning med 2 procentenheter jämfört med kvartalet innan. AMD höll sig kvar på 12 procent medan Intel ökade med 2 procentenheter och hade 4 procent av marknaden.