Batterierna i våra mobila enheter slits ut med tiden, vilket leder till att kapaciteten sänks och vi får allt kortare batteritid. Detta brukar dock dröja något år innan batterihälsans nedgång är märkbar, men med Apples nya Iphone 14 Pro-enheter verkar det ske tidigare jämfört med tidigare generationer.

Iphone 14-användare rapporterar att batterihälsan i snart ett år gamla telefoner redan börjat sjunka i en rätt drastiskt takt. I sociala medier rapporterar Iphone 14-användare att batterihälsan har traskat under 90 procent, vilket är betydligt rappare nedgång än i tidigare generationer. Jämfört med tidigare generationer brukar batterihälsan ligga en bra bit över 90 procent under det första året.

Apple har inte kommenterat situationen, men på företagets service-sida om batterier står det att batterihälsan kan åka ner till 80 procent efter 500 kompletta laddningscykler, vilket för vanliga användare kan dröja 1-2 år.

Trådlöst snällare än kabel?

Vad som ligger och tuggar i telefonerna är för tillfället okänt, men batterihälsan kan variera ordentligt beroende på hur enheten laddas. Iphone 14 Pro-enheter som laddats trådlöst via Magsafe-system verkar generellt ha bättre batterihälsa än enheter som laddats snabbt med kabel. Vidare pekas IOS som batteritjuven i dramat som gör att enheterna måste laddas oftare.

Oavsett anledning finns det olika möjligheter för Iphone 14-användare att lösa problemet. Om batterihälsan blir för påtaglig är det möjligt att ersätta batteriet hos Apple för 1 345 kronor, alternativt byta batteriet utan extra kostnad för Applecare Plus-prenumeranter.

Hur är batterihälsan i din Iphone? Skriv ner siffran, hur länge du haft telefonen och hur du laddar din Iphone i tråden!